В блоге пишу свои достижения, неудачи или описываю события, которые имеют какое-то значение в моей жизни.

02 октября 2007

Моя плохая память

Все время я забываю в постах давать историческую справку. Сегодня для этого я выделяю всю статью. Кстати про историю. Я написал тематическую, которая будет после завтра на одинадцать баллов.

Збиральництво – одно з видів господарської діяльності людини, котра характеризується не тільки процесом збирання продуктів, але й видами їх обробки, приготовлення з них їжі.

Полювання – вбивство тварин з метою добування їжі.

Загінне полювання – спосіб спільного полювання, при якій мисливці, лякають тварин криком та зброєю, чим змушують тварин бігти в пастку.

Ремесло – дрібне виробництво, засноване на ручній техніці без внутрівиробничого поділу праці.

Землеробство – 1) вирощування культурних рослин; 2) система раціонального використання землі, спрямована на відновлення та збільшення родючості ґрунту при найменших затратах праці та засобів.
Скотоводство - розведення сільських тварин.

Торгівля - обмін товарами за допомогою грошей, Сприяє розвитку господарства й приводить до майнової нерівності.

Гроші - предмети, які визначають вартість товару й підлягають обміну . господарство , що привласнює , - це спосіб господарства , при якім людин збирає в готовому виді продукти харчування , розвивався в епоху неоліту (8-5,5 тис. років тому ).

Виробляюче господарство - господарство , у якім основним джерелом існування є вирощування культурних рослин і розведення свійських тварина.

Рід - у стародавності об'єднання кревних родичів по материнській лінії. Ознаки роду: кревне споріднення його членів, спільне володіння як знаряддями , так і результатами праці, матріархат.

Матріархат - одна з форм первісно-общинних відносин , при якій жінкам належала провідна роль у керуванні й господарстві .

Родова громада — колектив первісних людей, що є кревними родичами, які спільно трудилися й мали спільну майно. Почали формуватися в палеоліті з первісних людських черід. У мезоліті й неоліті на зміну родовим громадам прийшли сусідські громади, а потім - племена.

Сусідська громада - колектив людей у первісному суспільстві , у якім кожна родина має свій земельний наділ і веде на ньому особисте господарство , але лісом, лугами й рікою користуються спільно.
Патріархат - одна з форм первіснообщинних відносин епохи мезоліту й неоліту, при якій чоловік має чільну роль у суспільстві й родині .
Плем'я - об'єднання декількох первісних родових громад, що має певну територію проживання, своя мова , звичаї, традиції, самоврядування (збори племені , рада старійшин).

Вождь - військовий і релігійний проводир патріархально-родового суспільства (глава племені ).

Старійшини - самі шановні й старші члени роду, радники при вождях. перші представники родової знаті.

Знати - люди, відомі своїми подвигами, заслугами; багаті люди і їхні спадкоємці.

Народні збори - збори всіх членів роду, племені з метою обговорення поточних справ і питань.
Читать далее